preskoči na sadržaj
e-Škole
Više informacija o EU fondovima možete pronaći na: www.strukturnifondovi.hr

Projekt e-Škole je sufinancirala Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Uz pokroviteljstvo

Partneri

O projektu e-Škole

Studentski dan Suvremene tehnolgije u obrazovanju - STO 2016 sastavni je dio nacionalnog projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)", koji sufinancira Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.’ Nositelj projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet.

Ključni izazov hrvatskog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava, iz perspektive primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), jest iskoristiti potencijal IKT-a u obrazovnom sustavu, kroz sustavan pristup uvođenju IKT-a u obrazovne i poslovne procese škola, te iznjedriti preporuke strategije razvoja digitalne zrelosti škola. Projekt stoga odgovara na uočenu potrebu za sustavnim pristupom uvođenju IKT-a u obrazovni sustav uspostavom sustava razvoja digitalno zrelih škola kroz pilotiranje i evaluaciju primjene IKT-a (informacijskih i komunikacijskih tehnologija) u nastavnim i poslovnim procesima u 10% škola u Republici Hrvatskoj.

Specifični cilj pilot projekta jest pilotiranje organizacijskih, tehnoloških i obrazovnih koncepata uvođenja IKT-a u obrazovne i poslovne procese, te donošenje strateških preporuka za implementaciju sustava digitalno zrelih škola u cijelom sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici Hrvatskoj, odnosno za primjenu u velikom projektu (2019-2022). U pilot projekt (2015-2018) je uključeno 150 škola iz cijele RH.

Projektom se razvija nekoliko bitnih komponenata: izgradnja lokalnih mreža u školama, razvoj e-usluga za poslovne i nastavne procese, primjena IKT-a u nastavi, digitalizacija obrazovnih sadržaja, nabava potrebne IKT opreme za škole i nastavnike, te obrazovanje i podrška svim sudionicima uključenima u proces informatizacije škola.

Provedba projekta odvijat će se u dvije glavne faze, kroz dva projekta, i to u sljedećem trajanju i financijskom opsegu:

pilot projekt, u trajanju od 1. ožujka 2015. do 28. veljače 2018. godine, koji obuhvaća 150 škola
veliki, četverogodišnji projekt, u trajanju (2019. – 2022.), koji obuhvaća još 50% škola.

Obje faze projekta financiraju se većim dijelom (85%) iz strukturnih fondova Europske unije. Obzirom na posebnost cilja projekta e-Škole, njegova je provedba iz implementacijskih razloga razdvojena na dva strateška projekta, koji se financiraju i provode kroz dva različita operativna programa:

  • Projekt A: financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OP KK), Europski fond za regionalni razvoj (EFRR)
  • Projekt B: financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali (OP ULJP), Europski socijalni fond (ESF)

Ukupna vrijednost pilot projekta e-Škole je 306.853.186 kn, od čega je EU financiranje 193.690.148 kn (Europski fond za regionalni razvoj – EFRR) i 67.135.059 kn (Europski socijalni fond – ESF) te nacionalno sufinanciranje  46.027.977 kn.

U skladu s gore navedenim ciljevima, Studentski dan Suvremene tehnologije u obrazovanju - STO 2016 ponudio je zaseban, bogat i raznolik program za sve sudionike događanja koji na STO 2016 sudjeluju u okviru projekta e-Škole i koji o projektu žele saznati više.

Projekt CARNetove korisničke konferencije sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.


preskoči na navigaciju